Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

βόρειο σέλας...

Βόρειο Σέλας..


Με τον όρο «πολικό σέλας» εννοούμε τόσο το βόρειο όσο και το νότιο. Η διεθνής ονομασία του είναι «aurora», το όνομα της θεάς της αυγής, ενώ το ελληνικό της όνομα, όπως περιγράφεται στην Ελληνική Μυθολογία, είναι Ηώ. Δεν συνδέεται συμπτωματικά με την αυγή, αφού το φως την ώρα εκείνη θυμίζει το κόκκινο φως του πολικού σέλαος.
Το σέλας εμφανίζεται κοντά στους πόλους όπου ενεργητικά σωματίδια του ηλιακού ανέμου συναντούν τη γήινη ατμόσφαιρα. Το βόρειο σέλας είναι κατά κανόνα ορατό μόνο σε μια ζώνη 60-70 μοιρών βόρειου πλάτους, ενώ το νότιο σέλας εμφανίζεται στην αντίστοιχη ζώνη νότια. Με λίγη τύχη, όταν ο Ήλιος είναι ιδιαίτερα δραστήριος, το βόρειο σέλας είναι ορατό ακόμη και από τις 50 μοίρες, κάπου δηλαδή στη βόρεια Κεντρική Ευρώπη.Το σέλας δημιουργείται όταν τα φορτισμένα ηλεκτρόνια του ηλιακού ανέμου αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης και επιταχύνονται κατά μήκος των δυναμικών γραμμών του προς του πόλους. Καθώς εισέρχονται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από τους πόλους, συγκρούονται με άτομα και μόρια οξυγόνου και αζώτου της ατμόσφαιρας, τα οποία και διεγείρουν ενεργειακά. Τα διεγερμένα άτομα, για να επανέλθουν στην αρχική και σταθερή τους κατάσταση ενεργειακής ισορροπίας, εκπέμπουν το πλεόνασμα της ενέργειάς τους με τη μορφή φωτονίων, των οποίων η ενέργεια αντιστοιχεί σε εκείνη του ορατού φωτός. Όσο εντονότερη είναι η ηλιακή δραστηριότητα, τόσο εντονότερος είναι ο ηλιακός άνεμος και τόσο περισσότερη ενέργεια έχουν τα φορτισμένα σωματίδια που τον αποτελούν. Ανάλογη όλων αυτών των αλληλεπιδράσεων είναι και η ένταση του σέλαος, καλύπτοντας έτσι ευρύτερη περιοχή.Οι δύο φωτεινοί δακτύλιοι γύρω από τους πόλους είναι σε μεγάλο βαθμό είδωλα ανεστραμμένα μεταξύ τους. Τις ενεργές περιόδους, ορατό από μεγάλη απόσταση είναι κυρίως το ερυθρό φως. Το χρώμα προκύπτει από τα άτομα οξυγόνου σε ύψος 300-400 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα να γίνεται ορατό από πολύ μακριά. Χαμηλότερα, στα 100 χιλιόμετρα, συμμετέχει και το άζωτο στο χρωματισμό του φωτός, με αποτέλεσμα να βλέπουμε όμορφους κιτρινοπράσινους χρωματισμούς μαζί με ιώδες και μπλε χρώμα.
Το σέλας δεν υπάρχει μόνο στη Γη. Όλοι οι πλανήτες με ατμόσφαιρα ανταποκρίνονται με μια φωτεινή αντίδραση στα σωματίδια του ηλιακού ανέμου. Ωστόσο, απαιτείται και μαγνητικό πεδίο για να αποκτήσει το φως αντίστοιχη υφή αυτού που απαντά στη Γη. Τα μαγνητικά πεδία του Κρόνου και του Δία βρίσκονται σε παράλληλη θέση ως προς τους άξονες περιστροφής τους. Γι’ αυτό έχουν τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο πόλο ένα φωτεινό δακτύλιο. Αν το μαγνητικό πεδίο δεν είναι παράλληλο προς τον άξονα περιστροφής, όπως στον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, τότε η εικόνα είναι πιο σύνθετη.











Ισλανδικό ηφαίστειο εκρύγνειται υπο το βόρειο σέλας..






εκλείψεις ηλίου και σελήνης....


Εκλείψεις!

Τί είναι έκλειψη;;;;

Έκλειψη ηλίου ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές της Γης να δέχονται λιγότερο φως από ό,τι συνήθως. Μπορεί να είναι μερική ή ολική.Κάθε έτος πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο εκλείψεις Ηλίου, ενώ ο μέγιστος αριθμός εκλείψεων Ηλίου που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα έτος είναι 5.Όσον αφορά τώρα την μέγιστη δυνατή διάρκεια της ολικής φάσης των ηλιακών εκλείψεων αυτή δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 7 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα(θεωρητικά πάντα μιλώντας) ενώ η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί είναι διάρκειας 7 λεπτών και 8 δευτερολέπτων.Η άμεση παρακολούθηση της έκλειψης από το ευρύ κοινό με γυμνά μάτια (ή με τηλεσκόπια ή κιάλια χωρίς ειδικά φίλτρα), ακόμα και επί πέντε δευτερόλεπτα, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη μόνιμη βλάβη στα μάτια, ακόμα και τύφλωση, λόγω καταστροφής των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, σύμφωνα με τους γιατρούς..



(εικόνα 1)

(εικόνα 2)

(εικόνα 3)

Έκλειψη από το ιαπωνικό ηλιακό διαστημικό τηλεσκόπιο.(εικόνα 4)

(εικόνα 5)
Ολική έκλειψη Σελήνης 15 Ιουνίου 2015 (εικόνα 6)

¨Εκλειψη ηλίου στην Μ.Βρετανία.Αυτό που φαίνεται μπροστά από τον ήλιο είναι αεροπλάνο.(εικόνα 7)



          
Βίντεο από ολική έκλειψη στο Καστελόριζο (29 Μαρτίου 2006)



Για οποιον ενδιαφερεται για τις προϊγούμενες Εκλειψεις ... 
Εκτος απο το Καστελόριζο το 2006 στον Ελλαδικό χωρο ειχαμε:

  • Δακτυλιοειδής Εκλειψη Ηλιου 29 Απριλιου του 1976 (Ηρακλειο) 
  • Ολική Εκλειψη Ηλιου στις 19 Ιουνίου του 1936 (Αθηνα) 
  • Δακτυλιοειδής Εκλειψη Ηλιου 17 Ιουνιου του 1890 (Αθηνα) 
  • Δακτυλιοειδής Εκλειψη Ηλιου στις 07 Σεπτεβριου του 1820 (Λετε οι Ελληνες να το Θεωρησαν Καλο Οιωνο για την Επανασταση;; ) (Αθηνα-Ηρακλειο) 
  • Δακτυλιοειδής Εκλειψη Ηλιου 23 Μαρτιου του 1773 (Ηρακλειο) 
  • Ολικη Εκλειψη Ηλίου 13 Ιουνιου του1760 (Ηρακλειο) 
  • Ολικη Εκλειψη Ηλίου 9 Μαρτιου του 1661 (Αθηνα) 
  • Ολικη Εκλειψη Ηλίου 12 Οκτωβριου του 1605 (Ηρακλειο) 
  • Ολικη Εκλειψη Ηλίου 18 Απριλιου 1539 (Αθηνα) 
  • Ολικη Εκλειψη Ηλίου 18 Ιουλίου του 1460 (Αθηνα) 
  • Ολικη Εκλειψη Ηλίου 17 Ουνίου του 1433 (Θεσσαλονίκη) 
  • Ολικη Εκλειψη Ηλίου 01 Ιανουαρίου του 1386 (Κέρκυρα-Θεσσαλονίκη) 
  • Ολικη Εκλειψη Ηλίου 5 Μαϊου του 1361 (Ηρακλειο) 
  • Δακτυλιοειδής Εκλειψη Ηλιου 30 Δεκεμβριου του 1255 (Αθηνα-Θεσσαλονικη) 
  • Ολικη Εκλειψη Ηλίου 06 Οκτωβριου του 1241 (Κέρκυρα-Ηρακλειο) 
  • Δακτυλιοειδής Εκλειψη Ηλιου 3 Ιουλιου του 1163 (Ηρακλειο) 
  • Δακτυλιοειδής Εκλειψη Ηλιου 26 Οκτωβρίου του 1147 (Κέρκυρα-Ηρακλειο) 
  • Ολικη Εκλειψη Ηλίου 2 Αυγουστου του 1133 (Θεσσαλονίκη) 
  • Δακτυλιοειδής Εκλειψη Ηλιου 2 Δεκεμβρίου του 1098 (Κέρκυρα-Θεσσαλονικη) 
  • Ολικη Εκλειψη Ηλίου 16 Φεβρουαρίου του 1086 (Κέρκυρα-Θεσσαλονικη) 
  • Δακτυλιοειδής Εκλειψη Ηλιου 22 Νοεμβριου του 1044 (Αθηνα-Ηρακλειο) 
  • Δακτυλιοειδής Εκλειψη Ηλιου 08 Μαϊου του 970 (Αθηνα) 
  • Ολικη Εκλειψη Ηλίου 22 Δεκεμβριου του 968 (Θεσσαλονικη) 
Πολλοί οι οποίοι ασχολούνται με τα ζώδια(ανάλογα με το τι ζώδιο είναι ο καθένας) πιστεύουν οτι οι εκλείψεις σηματοδοτούν την αρχή ή το τέλος ενός καλού ή αντίστοιχα κακού οιωνού.Η επόμενη μερική έκλειψη ηλίου στην Ελλάδα θα συμβεί στις 1 Ιουνίου του 2030 ενώ η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου θα συμβεί  στις 21 Απριλίου του 2088 και θα είναι ορατή στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας..Η επόμενη το 2269...το 2627 και πάει λέγοντας..Πάντως οι εκλείψεις είναι ένα μοναδικό φαινόμενο που εντυπωσιάζουν ιδιαιτέρως τους αστρολόγους αλλά και το ευρύ κοινό..